Als u een zuigerpomp zoekt, is Reynaert Pompen uit Izegem de plaats bij uitstek. Wij zijn trotse fabrikant van VANTORRE zuigerpompen en hebben voor iedere toepassing de geschikte zuigerpomp! Bent u benieuwd naar wat deze pomp voor u kan betekenen? Lees dan zeker verder.
Wat is een zuigerpomp?
Een zuigerpomp is een pomp die de te transporteren vloeistof of het te transporteren gas door middel van een zuiger verplaatst. Deze pomp kenmerkt zich door zijn robuuste constructie en uitstekende kwaliteit. Bij ons vindt u dubbelwerkende zuigerpompen die gebruikt worden bij droogzuiging, bodemsanering en grondwaterverlaging. Onze pompen zijn geschikt voor industrieel en huishoudelijk gebruik en voor diverse toepassingen.
Voordelen van een zuigerpomp
•Uitstekende zelfaanzuigende eigenschappen
•Gemakkelijk toegankelijk voor onderhoud
•Zeer economisch in verbruik
•Groot zuigvermogen (tot negen meter)
•Lange levensduur door toepassing van duurzame materialen
•Gebruiks- en onderhoudsvriendelijk
•Zeer goed bestand tegen zand en vervuild water
•Traagdraaiende pomp zorgt voor weinig slijtage
Bijzonderheden van deze constructie
•Hoogste rendement = weinig energiegebruik
•Geschikt voor verpompen van zand- en ijzerhoudend water
•Dubbelwerkende zuiger zorgt voor regelmatige vloeistofstroom
•Solide/robuuste constructie
•Overbrenging door tandwielen werkend in een oliebad
•Roestvrijstalen cilindervoering
Ontdek meer over deze pomp
Voor iedere toepassing hebben we de geschikte zuigerpomp
Reynaert pompen BVBA -- Prins Albertlaan 111 -- 8870 Izegem -- Belgie -- T +32 (0) 473/766.407 -- F +32 (0) 51/31.50.82 -- E info@pompenreynaert.com
werking van een zuigerpomp:
en zuigerpomp is een pomp waarbij de te transporteren vloeistof door middel van een zuiger wordt verplaatst. De meeste recente zuigerpompen bevatten twee of meer kleppen.
Zuigerpomp met twee uitwendige kleppen
Deze pomp kan gebruikt worden om water over een grote hoogte te transporteren (hoewel de lengte van de zuigleiding gelimiteerd is tot zo'n 5m, kan de persleiding een stuk langer zijn).
1. De zuiger beweegt naar binnen (op de figuur naar links, in volle lijnen), de druk in de cilinder stijgt en de klep naar de zuigkant slaat dicht, die naar de persleiding opent, en het water wordt die leiding ingestuurd.
2. De zuiger beweegt naar buiten (in stippellijn), de druk in de cilinder daalt waardoor de persklep dichtslaat. De klep naar de zuigleiding opent en er wordt water aangezogen.
Zuigerpomp met één uitwendige klep en een klep in de zuiger
Deze pomp heeft minder toepassingen, het water kan enkel aangezogen worden, en niet geperst in een leiding. De maximale zuighoogte is ongeveer 5 meter. De werking van de waterpomp in de tekening is als volgt:
1. De aanvoerbuis (A) is aan de bovenzijde afgesloten met een ventiel (of terugslagklep), waardoor het water alleen naar boven kan bewegen.
2. De zuiger (B) bevat aan de bovenzijde een ventiel.
3. Tijdens de neergaande beweging stijgt de druk onder de zuiger waardoor het ventiel van de aanvoerbuis zich sluit. Het water stroomt door het open ventiel in de zuiger.
4. Tijdens de opgaande beweging sluit het ventiel in de zuiger zich wordt het water onder de zuiger door de onderdruk naar boven gezogen en wordt het water dat boven de zuiger staat naar boven verplaatst totdat het door de uitstroomopening (C) stroomt.
Wanneer de pomp langere tijd niet is gebruikt zal de aanvoerbuis leegstromen en worden de ventielen droog. Omdat lucht gemakkelijker door kleine openingen stroomt dan water, lukt het vaak niet de waterstroom op gang te krijgen. Dit is te verhelpen door wat water op de zuiger te gooien.
Een fietspomp werkt eveneens volgens dit principe. De zuiger in de fietspomp laat in één richting lucht door tussen de zuiger en de buitenwand. Het ventiel in het fietswiel is de uitwendige klep.
Zuigerpomp met alleen een klep in de zuiger
Een weinig voorkomende variant is nog een pomp zonder terugslagklep aan de zuigzijde. Bij deze pomp moet de zuiger in zijn onderste stand onder het waterniveau komen dat verpompt moet worden. Als de zuiger omhoog gaat sluit de klep in de zuiger en wordt het water 'opgetild' door de zuiger tot de uitstroomopening. Dit type wordt wel als lenspomp op kleine schepen gebruikt waar de opvoerhoogte niet meer dan een meter is.
De zuigerpomp:
Het meest toegepaste type pomp was de enkelwerkende zuigerpomp (zie onderstaande figuur). Deze pomp bestaat uit een zuiger, een cilinder en twee kleppen, namelijk de zuiger- en de voetklep. In A staat de zuiger in de bovenste stand en gaat omlaag. De zuigerklep gaat open en de voetklep wordt dichtgedrukt. In B gaat de zuiger omlaag waarbij het water door de zuiger stroomt. In C gaat de zuiger van de onderste stand omhoog. De zuigerklep wordt dichtgedrukt en de voetklep gaat open. In D drukt de zuiger het water omhoog en wordt 'nieuw' water aangezogen via de geopende voetklep. Hierna begint de cyclus opnieuw.
Een krukas zet de draaiende beweging van de rotor om in een op- en neergaande beweging voor de zuigerpomp. De rotor draait langzaam vergeleken met andere typen en men spreekt daarom van een lage snellopendheid. Soms wordt een vertragingsmechanisme gebruikt (een soort versnellingsbak) om het geleverde koppel verder te vergroten. Vooral in situaties waarbij een groot hoogteverschil moet worden overbrugd en de watervraag relatief laag is, wordt gekozen voor de zuigerpomp. Naast enkelwerkende bestaan er ook dubbelwerkende zuigerpompen. Deze pompen het water zowel bij op- als neergaande bewegingen omhoog. Zij hebben een veel ingewikkelder kleppensysteem dan een enkelwerkende zuigerpomp, maar zorgen wel voor een beter verdeelde mechanische belasting. Dubbelwerkende zuigerpompen worden nu het meest toegepast.
Historisch overzicht:
Vantorre pompen ontwerpt en bouwt sinds 1926 zuigerpompen. De eerste pompen werden gemaakt toen nog heel veel gezinnen, bedrijven en boerderijen op de eigen watervoorziening waren aangewezen. De zuigerpompen werden ingebouwd in een hydrofoorgroep met drukketel. Ook vandaag wordt dit systeem nog steeds geproduceerd en verkocht.
Ondertussen ontwikkelde Vantorre Pompen grotere zuigerpompen voor de grondwaterverlaging. In een laaggelegen land met een vaak zanderige bodem en bijgevolg een hoog grondwaterpeil biedt de Vantorre zuigerpomp enorme voordelen: een enorme luchtverwerking terwijl een constant vacuüm kan worden aangehouden met één enkel systeem, een laag energieverbruik en een eenvoudige en robuuste constructie. De dubbelwerkende zuigerpomp met verlaagde draaisnelheid garandeert een betrouwbare werking met een minimum aan onderhoud en herstellingen.
* De jongste jaren vonden de Vantorre zuigerpompen, dankzij de groeiende internationale bezorgdheid voor ons leefmilieu, een nieuwe uitdaging op het gebied van de grondwatersanering. Onze zuigerpompen worden vandaag in verschillende Europese landen ingezet (o.a. Nederland, België, Duitsland) om het grondwater op te pompen dat vervuild werd door o.a. koolwaterstoffen, een belangrijke en vrij algemeen verspreide vorm van grondwatervervuiling.
* Om een perfect produkt te kunnen afleveren voor het oppompen van het verontreinigd grondwater werden de traditionele lederen zuigermanchetten en de pers- en zuigkleppen door manchetten en kleppen uit oliebestendig rubber vervangen. De rest is ervaring en know-how.
sindsdien verzorgen wij
alle onderhoud en herstellingen voor de Vantorre pompen.
Werking Vantorre zuigerpomp:
Vantorre zuigerpompen voor grondwatersanering
* De traaglopende Vantorre zuigerpompen worden door middel van V-riemen aangedreven. Afhankelijk van het model wordt de
draaisnelheid in de tandwielkast door middel van geruisloze tandwielen met helicoïdale vertanding verlaagd tot 52-96 toeren per
minuut.
* Een krukdrijfstangmechanisme zet de draaiende beweging van de aandrijving om in de rechtlijnige beweging van de zuiger.
* Alle bewegende onderdelen in de tandwielkast worden gesmeerd door omloopsmering uit de ruimbemeten oliecarter.
* De roestvrijstalen zuigerstang tussen het kruishoofd en de zuiger heeft een lange levensduur en wordt aan het pomplichaam
afgedicht door een pakkingbus met nastelbare pakkingdrukker.
* Omdat de pomp dubbelwerkend is bestaat de zuiger uit a.o. twee zuigerleren die ruggelings zijn gemonteerd.
Steunblokken in kunststof met een zeer laag soortelijk gewicht (0,96) zorgen ervoor dat de slijtage veroorzaakt door het
zuigergewicht wordt vermeden.
* De dubbelwerkende zuigerpompen zijn met twee paar kleppen uitgerust .
* Klepzittingen uit brons en cilindervoering uit roestvrij staal.
Voordelen van de Vantorre zuigerpompen:
Zoals reeds hierboven vermeld, is de Vantorre zuigerpomp in staat een grote hoeveelheid lucht te verpompen bij een hoog vacuüm (tot 9m) met één enkele pomp. Dit vermindert aanzienlijk het risico op eventuele breuken en verlaagt bovendien de energiekosten om de pomp aan te drijven tot het strikte minimum. Dit laatste argument is des te belangrijker daar grondwatersaneringsinstallaties doorgaans tijdens langere periodes operationeel zijn (gemiddeld één tot twee jaren)
De grote luchtklokken die in het pomphuis ingebouwd zijn zorgen voor een regelmatige vloeistofstroom met gereduceerde pulsaties.
Bovendien bieden wij u een volledige waaier aan mogelijke modellen, waaruit u die pomp kan kiezen die het best overeenstemt met de vereisten van de te bemalen site.
Onderdelen zijn vlot verkrijgbaar.
De meeste onderhoudswerkzaamheden en herstellingen kunnen op het terrein zelf uitgevoerd worden.
Geschikt en ontworpen voor continu bedrijf ; traaglopend - dubbelwerkend - kwaliteitsmateriaal - eenvoudige en robuuste constructie.
Eén enkele pomp kan verschillende, over het te saneren terrein verspreide, boorgaten bedienen.
Speciale uitvoeringen verkrijgbaar:
- pomp op chassis met omkasting
- pomp met dieselmotor (met milieuomkasting)
- Alle uitvoeringen volgens Uw wens.
Types VH40 VH60 VH75 VH85 VH105 VH135 VH150 VH170
Debiet(l/u) 1 500 3 000 4 000 6 000 10 000 15 000 20 000 30 000
Slagen/min 200 60 60 60 55 55 55 55
Ø Cilinder (mm) 40 60 75 85 105 135 150 170
Slaglengte 50 130 130 130 150 150 150 170
Aansluitingen 1" 1¼" 1½" 2" 2" 2½" 3" 3"